Het is je vast wel eens overkomen. In de organisatie is besloten om met nieuwe software te gaan werken. En dat vergt soms behoorlijk wat aanpassingsvermogen.
Weinig zaken zijn zo controversieel als de keuze voor soft- en hardware. Bij iedere koffiezetautomaat wordt bijvoorbeeld de Apple/Microsoft/Google-discussie wel eens gevoerd. Sommige mensen zweren bij Android. Anderen kunnen niet zonder hun Microsoft-software en -apparatuur. En natuurlijk zijn er vele liefhebbers van Apple-gadgets. Software en hardware roepen al met al wat emoties op. In dit artikel lees je er meer over.
Een appeltje voor de dorst…
Ook op het kantoor van Mproof zijn de discussies over software en hardware niet ongebruikelijk. Zelf ben ik bijvoorbeeld een fervent liefhebber van Apple-producten, maar veel collega’s gruwen van de beperkingen die voor Apple-producten gelden in combinatie met de hoge prijzen die het Amerikaanse bedrijf hanteert.
Aangezien Clientele ITSM gemaakt is voor Windows-computers (onze nieuwe software – Service Hub – trouwens niet!), moet ik hierin het onderspit delven. Op kantoor werk ik dan ook met een Windows 10-machine. Zonder al te veel moeite trouwens, want ik ben er inmiddels al lang en breed aan gewend.
Geen grote verschillen.
Daardoor realiseerde ik me dat veel van onze eindgebruikers deze discussie wellicht ook weleens op kantoor hebben gevoerd. Bijvoorbeeld wanneer het management besloten heeft van Service Management-applicatie te wisselen. Of bij de indienst-treding van een nieuwe collega op de helpdesk, om maar een voorbeeld te noemen. Het zal vast wel eens voorkomen dat zo’n werknemer gewend is om met een andere Service Management-applicatie te werken en moet wennen aan de nieuwe gebruikersinterface, de andere instellingen en de eigenschappen van de software. En omdat mensen nou eenmaal gewoontedieren zijn, gaan die gewenningen vaak niet zonder slag of stoot.
Maar gelukkig zijn de verschillen tussen de grote aanbieders van Service Management-software niet zo groot. De afgelopen jaren is Service Management behoorlijk uitgekristalliseerd. Alle grote spelers op de markt bieden ondersteuning voor ITIL- en ISM-processen. Dus hoewel nieuwe software best even wennen kan zijn, verschilt er inhoudelijk niet heel veel. Het verschil vind je met name terug in de mate van ondersteuning en begeleiding bij het stroomlijnen van je werkprocessen.
Conclusie.
Verschillen in software tussen aanbieders van Service Management-leveranciers lijken soms groot, maar in praktijk valt dat reuze mee. Neemt niet weg dat je soms flink moet wennen aan nieuwe software-pakketten en dat je liever ‘de dingen bij het oude laat’. Wil je meer weten over efficiënt werken? Ontdek onze werkwijze!
Deel je eigen ervaringen.
Heb je zelf nog ideeën en tips om een succes te maken van je ITSM-implementatie en de bijbehorende software? Laat ze achter in de reacties hieronder. Ik ben erg benieuwd.